skip to Main Content
Concept Ontwikkelproces

Naar aanleiding van jullie vraag naar voorbeelden van Scenario’s, Concept Art en Previz zet ik graag hieronder mijn werkwijze uiteen, met de gevraagde voorbeelden. Dit doe ik aan de hand van drie projecten die ieder andere benodigdheden hadden: Maak Je Eigen Kerst, Exact Online & Jordens Kozijnen

~Wisse

1. Client Briefing

Tijdens de client briefing wordt duidelijk wat de vraag van de klant is. Afhangende van eerdere producties wordt er materiaal aangeleverd van de look die de klant voor ogen heeft. Indien deze visie op de look er is, scheelt dat werk in de Concept Art & Moodboard Fase. In deze fase vraag ik ook de huisstijl en andere uitingen van het bedrijf op.

In het geval van Exact Online viel de video in een serie van Client Testimonials, waarvoor al een look was vastgesteld. Door alle shots van een eerdere video te ontleden kon ik in die stijl werken en zorgen voor een in het juiste format passend scenario.

 

01. Opening
01a. Opening
01b. Opening
01c. Opening
02. Titelkaart
03. Interview A-CAM
04. Interview B-Cam
04a. B-roll
04b. B-roll
04c. B-roll
05. Interview A-CAM kadrering
05a. B-roll
05b. B-roll
06. Slider 1
07. Slider 2
08. Slider 3
09. Slider 4
10. Interview Klant A-CAM
11. Interview Klant B-CAM
12. Slider 5
13. Interview A-CAM
14. Interview B-Cam
15. Titelkaart Einde
2. Brainstorm & Conceptvoorstellen

In deze fase ga ik brainstormen. Het liefst begin ik die sessie met tenminste één collega, zodat er productieve sfeer ontstaat waarin geen idee te gek is. Ik heb in ons gesprek het idee van de aanslag op de televisietoren voor Maak Je Eigen Kerst al genoemd.

Maak Je Eigen Kerst brainstormde ik samen met DOP Thomas van der Gronde
Exact Online brainstormde ik samen met accountant en onderwerp Gilbert Grantsaan
Jordens Kozijnen brainstormde ik samen met opdrachtgever en marketingbureau Marketingtuig

In deze brainstorm begin ik altijd breed en zoom ik steeds verder in.

  1. We starten met de gewenste boodschap en beelden en ideeën die daarbij naar voren komen.
  2. We bespreken de toon en stijl (komedie, actie, strak, los, etc.)
  3. Vervolgens bekijken we die ideeën en ontdekken we of er ook een spannend verhaal uit voort kan komen.

Met de overgebleven korte verhalen ga ik vervolgens aan de slag in de volgende fase.

3. Concept Uitwerking

In deze fase werk ik het gekozen conceptvoorstel uit tot een volledig scenario, zodat alle betrokken partijen inzicht hebben in ons verhaaldoel en de stappen daartoe.

Via de volgende links zijn de scenarios te lezen:

4. Concept Art & Moodboard

Indien gewenst maken we specifieke Concept Art of een wat algemener Moodboard om de sfeer en stijl van de video te vangen. Bij Exact Online was dit niet nodig, omdat we de eerdere video al als leidraad hadden en vanuit daar verder konden bouwen.

Voor Maak Je Eigen Kerst maakten we de volgende afbeelden om de sfeer te vatten:

 

 

Hieronder vinden jullie een selectie uit overige Concept Art die ik voor verschillende projecten heb gemaakt.

 

5. Shotlist, Storyboard, PreViz & LookViz

Wanneer het verhaal en de look zijn vastgesteld bepaal ik hoe we de video gaan draaien. Dit betekent dat er tenminste een shotlist ligt, waarin duidelijke keuzes zijn gemaakt met betrekking tot de shotwijdte en de lengte van de lens.

Daarna maak ik altijd een storyboard. Soms is dit aan de hand van tekeningen of digitale representatie, maar als het even kan fotografeer ik ieder shot met de juiste lens op locatie.

Voorde Jordens Kozijnen en Maak Je Eigen Kerst heb ik de volgende storyboards gemaakt:

Indien er lastige camerahoeken zijn, of de timing precies bepaald moet worden maak ik een PreViz. Voor Jordens heb ik die al voor het locatiebezoek en het storyboard gemaakt in Frameforge. Tegenwoordig werk ik met Unreal Engine.

PreViz Jordens in Frameforge

PreViz Enorm Slecht Bereik in Unreal

 

Met PreViz kun je de timing en camerabewegingen goed uitwerken en communiceren, waardoor iedereen weet wat het doel is en waar de knelpunten zitten. Door gebruik van VR tools kun je ook handheld shots maken. Het toont echter niet per definitie de look die je naar de klant zou willen communiceren.

Gelukkig staat Unreal Engine het ook toe de PreViz relatief eenvoudig aan te kleden en te belichten. Zo creëer je een zogenaamde LookViz. Hierdoor kan ik goed het gevoel van een video overbrengen. Omdat dit bij Enorm Slecht Bereik nog niet nodig was, heb ik als voorbeeld een Herberg die ik heb gemaakt toegevoegd. Hier zou gemakkelijk een PreViz van kunnen worden gemaakt, die er ook goed uit ziet. Als voorbeeld van zoiets heb ik een rare Kerstvideo toegevoegd die ik afgelopen jaar gemaakt heb.

LookViz Herberg

Combinatie PreViz & LookViz: Vreemde Kerstvideo

6. Eindresultaat

Uiteindelijk leidt dit tot een tof eindresultaat waarin ik gecalculeerde risico’s kan nemen om mijn werk iedere keer een niveau hoger te pushen. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze methodes ook binnen Devion de lat een flink stuk hoger kunnen leggen!

Bekijk voor de high end look trouwens ook de stills uit mijn afstudeerfilm hier onderaan. Die draaiden we met een flink lichtpakket op de allereerste RED camera!

Maak Je Eigen Kerst!

Exact Online

Jordens Kozijnen

Stills uit afstudeerfilm Over Snoep
Back To Top